Nieuws

IBM: 5 technologische innovaties voor de komende 5 jaar

IBM heeft zijn jaarlijkse ’5 in 5' weer bekend gemaakt: een lijst van nieuwe technologische innovaties en trends die binnen vijf jaar onderdeel zullen zijn van het dagelijks leven. Deze IBM 5 in 5 is gebaseerd op trends in de markt, de maatschappij en de trends op het gebied van technologie die IBM tegenkomt in zijn R&D-afdelingen over de hele wereld. Volgens IBM hebben de innovaties te maken met de menselijke zintuigen: zien, horen, ruiken, voelen en proeven.

  1. Voelen middels je telefoon

  Via je mobiele telefoon de zijde van een jurk voelen of de wol van een tapijt. In de toekomst is het volgens IBM mogelijk. Wetenschappers van IBM zijn al bezig met het ontwikkelen van dergelijke toepassingen voor de detailhandel, gezondheidszorg en andere sectoren. Gebruik makend van de trillingen van de telefoon, zal elk object een unieke set aan trillingspatronen hebben die een bepaald gevoel vertegenwoordigt. Door het trillingspatroon zal men bijvoorbeeld zijde van linnen kunnen onderscheiden. Op die manier zal het gevoel gesimuleerd worden dat er echt een materiaal aangeraakt wordt.

  2. Zien: een pixel is meer waard dan duizend woorden

  We nemen ieder jaar 500 biljoen foto’s en zetten iedere minuut 72 uur aan video’s op YouTube. Nu kunnen computers alleen beeld begrijpen als wij er tekst bij zetten of tags en titels toevoegen. De echte content van de afbeelding blijft een mysterie. Binnen vijf jaar zullen systemen volgens IBM niet alleen de content van visuele data kunnen herkennen, maar zullen ze ook pixels betekenis kunnen geven. ‘Hersenachtige’ capaciteiten zorgen ervoor dat computers in de toekomst eigenschappen zoals kleur en textuur kunnen analyseren en inzichten kunnen verkrijgen uit visuele data. Deze ontwikkelingen zullen een grote impact hebben op industrieën als de gezondheidszorg, detailhandel en landbouw.

  3. Computers horen wat belangrijk is

  Binnen vijf jaar zal een geavanceerd systeem met slimme sensoren elementen van geluid, zoals druk, vibraties en geluidsgolven, kunnen detecteren. Deze worden geïnterpreteerd om te voorspellen of er bijvoorbeeld bomen zullen omvallen of er een aardbeving zal plaatsvinden. Zo’n systeem luistert naar de omgeving en meet beweging. Een dergelijk systeem zal nieuwe geluiden interpreteren op basis van wat het al geleerd heeft. Op die manier worden patronen herkend. Momenteel zijn wetenschappers van IBM onderwater-geluiden aan het opvangen in Galway Bay, Ierland. Middels onderwater-sensoren worden deze deze geluidsgolven naar een ontvangstsysteem verzonden, zodat het kan worden geanalyseerd.

  4. Digitale smaakpapillen zullen u helpen slimmer te eten

  Wat als we gezond voedsel heerlijk kunnen laten smaken door een creatief computersysteem? Wetenschappers van IBM ontwikkelen een systeem dat smaak ervaart en zelfs ingrediënten kan ontleden tot een moleculair niveau, waardoor chefs smaakcombinaties kunnen maken waarmee zij de meest smakelijke recepten kunnen creëren. Een dergelijk systeem kan ons ook helpen gezonder te eten, door nieuwe smaakcombinaties te maken die ons trek laten hebben in een vegetarische schotel in plaats van chips.

  5. Computers die kunnen ruiken

  Binnen vijf jaar zullen kleine sensoren – die verwerkt zijn in je computer of telefoon – ontdekken of je verkouden of ziek wordt. Doordat geuren en moleculen in de adem van een persoon geanalyseerd worden, kunnen doktoren geholpen worden bij het stellen van een diagnose of het monitoren van iemands fysieke toestand. Wetenschappers van IBM zijn nu al bezig met deze nieuwe technologie, die zal zorgen voor een vooruitgang in de gezondheidszorg.

  Bron: THINQ Magazine, 18 december 2012