Nieuws

Top 10 Technologie Trends 2014 van Gartner

We leven nog in 2013, maar onderzoeksbureau Gartner heeft inmiddels de top 10 technologietrends voor 2014 afgegeven. Geen hele grote revoluties ten opzichte van eerdere trendvoorspellingen, maar wel een aantal boeiende aanscherpingen. Met name de ontwikkeling van personal services via de cloud en ‘the internet of everything’ komen er aan. De lijst is niet alleen voor nerds, maar juist ook voor managers.

  Trend 1. Mobile Device Divsersity en Management

  Hiermee wordt bedoeld dat er een steeds grotere diversiteit aan mobiele apparaten zal verschijnen. Met name voor bedrijven wordt het managen van deze ‘mobiele vloot’ van hun werknemers steeds complexer.

  Trend 2. Mobile apps en applicaties

  Gartner voorspelt dat in de loop van 2014 HTML5 als ontwikkel-omgeving belangrijker gaat worden. De markt voor apps groeit maar blijft wel zeer gefragmenteerd door de vele aanbieders en ontwikkelaars die in de markt bezig zijn.

  Trend 3. The internet of everything

  Internet breidt niet alleen uit naar allerlei consumentenapparaten (internet of things) maar ook voor informatie, mensen en plekken wordt het steeds makkelijker om met internet te communiceren. Services op deze terreinen zullen snel toenemen. Gartner waarschuwt wel dat nog niet alle bedrijven hier klaar voor zijn.

  Trend 4. Hybride cloud en IT als service broker

  De markt voor persoonlijke clouds van mensen en private aanbieders van cloud services gaat zich verder ontwikkelen. Bedrijven zullen cloud oplossingen moeten gaan ontwikkelen die hybride zijn en ervoor zorgen dat toekomstige integraties van persoonlijke clouds eenvoudig kunnen verlopen.

  Trend 5. Cloud/client architectuur

  Met de toenemende kracht van mobiele apparaten zoals smarthpones, wordt het steeds belangrijker de kosten van opslag te beheersen en de beschikbare bandbreedte optimaal te gebruiken. Daarom moet de kwaliteit van de client architecture en de opslagcapaciteit omhoog.

  Trend 6. Het tijdperk van de personal cloud

  Personal cloud technologie zal leiden tot een toename van diensten die via de cloud te krijgen zijn. Op een aantal terreinen zullen cloud services de rol van het apparaat overnemen. Welk apparaat je hebt wordt minder belangrijk, als je de cloud maar kan benaderen.

  Trend 7. Software defined anything

  Software-defined anything (SDx) gaat over de verhoging van de standaards tussen infrastructuur, dataverwerking, cloud service en development. Gevolg van deze standaardisaties is dat eindgebruikers zullen profiteren van kostenverlaging en vereenvoudiging van gebruik voor software.

  Trend 8. Web-scale IT

  IT services zullen steeds meer op grote schaal via het web geleverd gaan worden. Salesforce.com is hier een goed voorbeeld van. Ook andere grote cloud providers als Amazon en Google zijn bezig met het slimmer leveren van IT services aan gebruikers. De kracht van deze werkwijze is de combinatie van schaal, snelheid en flexibiliteit voor de gebruiker.

  Trend 9. Smart machines

  Gartner voorspelt dat het ‘smart machine’ tijdperk de meest disruptieve kracht wordt in de geschiedenis van de IT. Het gaat dan om diensten als intelligente personal assistents, zelfrijdende auto’s, geavanceerde industrie systemen, etc.

  Trend 10. 3-D printing

  Last but not least, 3-D printing. Het komende jaar groeit 3-D printing met 75% en in 2015 200%. Veel bedrijven en consumenten experimenteren met 3-D printing. Het kan in de industrie tot snelle levering van spareparts leiden en tot minder voorraad. Voor consumenten en bedrijven ontstaat er een industrie waarbij zij eigen ontwerpen ook werkelijk in materiële vorm kunnen printen.

Bron: Top-10-technologie-trends-2014-van-gartner | digitaleconomics.nl

Read more: http://www.digitaleconomics.nl/2013/10/19/top-10-technologie-trends-2014-van-gartner